Dryck/ mjölkfritt/ sockerfritt

Med guldkant | Mandelmjölk

I höstas gjorde jag en 3 dagars cleanse med Raw clarity och blev störtförtjust
i Filippas nötmjölk. Det var den sista flaskan av sex varje dag och det var som en himmelsk belöning efter en dag med frukt och grönsaker i juiceform. En perfekt balans mellan sötma från dadlar och den runda smaken från vanilj. Vanlig mandelmjölk är gott men inget man står och pressar varje dag. För magens skull så är det viktigt med blötläggning för att få bort lektiner och andra ämnen som egentligen har som syfte att göra nöten icke ätbar. Det kräver ju också planering. Men ibland, som för denna så är det helt klart värt att planera lite! Fick nämligen till min egen himmelska  mandelmjölk med smak av dadlar och vanilj. Knappt jag ville släppa ifrån mig den till barnen ;o)

Så vad krävs  för att få till det. Jo egentligen ca 2 min att lägga dem i blöt en kväll. Moment två, ca 5 min, att mixa. Moment 3, ca 5 min, att pressa mjölken. Totti effektiv tid inte mycket att prata om men (minst) ett dygn från blötläggning till färdig dryck.

Himmelsk mandelmjölk vanilj sötad med dadlar (ca 6-7dl)

* 2 dl mandlar
* nypa havssalt
* 1 tsk vaniljpulver
* 3-4 dadlar urkärnade
* 7 dl vatten
* nötduk och mixer
Lägg mandlarna i en skål med tre ggr så mycket vatten samt en nypa havssalt. Låt stå 1 dygn men gärna 1 1/2 dygn om möjligt. Skölj mandlarna väl. Tillsätt mandlarna, vaniljpulvret och dadlarna i en mixer samt 3 dl vatten. Mixa. Tillsätt mer vatten efter hand och mixa tills allt vatten är i. Låt det stå och dra i mixern i 1h. Mixa lätt igen. Häll i en nötduk över en tillbringare/skål och pressa ur så gott du kan. Kyl den färdiga mandelmjölken och njut sedan av den som den är eller till dina bästa frukosttillbehör alt varm med en matsked raw kakao. Nötmjölet som blir kvar kan du spara till muffins, pannkakssmeten, granolan ;o)

3 Comments

  • Reply
    Svetlana Driagina
    13 januari, 2015 at 11:17

    så gott med mandlemjölk! Brukar också göra på liknande sätt! 🙂
    Kram kram
    //Lana

  • Reply
    Jessica Sundberg jess.sndbrg@gmail.com
    14 januari, 2015 at 09:02

    Jag älskar mandelmjölk och köper alltid Alpros. Kanske dags att göra sin egen?!

  • Reply
    Sandra
    21 januari, 2015 at 23:02

    Ja! Prova! Blir så gott :o) Hälsn Sandra

  • Leave a Reply

    Den här sajten använder cookies. Genom att fortsätta använda sajten accepterar du därmed sajtens cookie-användning.