Jag har fastnat för nötsmör. Gärna på morgonen tillsammans med bär.
Det påminner ju om peanutbutter and jelly vilket jag fick testa när jag var au-pair i USA för många herrans år sedan. Osmaklig kombo till en början som visade sig vara väldigt god. Försöker introducera det även till barnen men allt måste ju vänjas in. Skumt med något som smakar nötter och dessutom omvandlats till en gegga. Skumt igen.
Det finns idag i de flesta välsorterade mataffärerna och Kung Markattas gjord på mandel gillar jag.
Testade i helgen att göra mitt eget på cashewsmör och jisses va’ gott det blev. Åt det med tinade jordgubbar ihoprörda med kokosmjölk imorse. Nöjd bra många timmar efter det 🙂
Cashewsmör med vaniljsting
* ca 300 g cashewnötter
* 1-2 krm vaniljpulver
* havssalt (kan uteslutas)
* bakplåtspapper och stark matberedare
Sätt ugnen på 175C. Lägg nötterna på en ugnsform med bakplåtspapper. In i ugnen och låt dem endast bli gyllenbruna. Inga tecken på brändhet skall finnas så vakta dem. Låt de svalna och lägg dem i beredaren tillsammans med vaniljen. Kör den ca 10 min med behov för att röra om och dra ned från kanterna ofta i början och mer sällan ju mer smörjet det blir. Kör så länge du kan för att att få ett så fint smör som möjligt. Addera lite havssalt om så önskas men minst lika gott utan. Häll upp på burk.
4 Comments
Jannica Bengtsson
31 mars, 2015 at 21:08Ska man lägga dem i blöt innan?
Sandra
31 mars, 2015 at 21:33Behövs inte 🙂 Sandra
Jessica Sundberg jess.sndbrg@gmail.com
1 april, 2015 at 07:35Nötsmör är gudomligt gott, nyttigt och användbart! Jag brukar mest köpa men att göra eget är nog både billigare och godare!
Sandra
1 april, 2015 at 21:39Ja eller hur Jessica! Köpa är ju enklare och det finns så många goa burkar där ute nu som man blir sugen på att testa. Smaken tycker jag blev väldigt lik men min matberedare fick kämpa lite mycket 🙂