Frukost/ Tillbehör

Nötsmörigt värre | Cashewsmör

Jag har fastnat för nötsmör. Gärna på morgonen tillsammans med bär.
Det påminner ju om peanutbutter and jelly vilket jag fick testa när jag var au-pair i USA för många herrans år sedan. Osmaklig kombo till en början som visade sig vara väldigt god. Försöker introducera det även till barnen men allt måste ju vänjas in. Skumt med något som smakar nötter och dessutom omvandlats till en gegga. Skumt igen.

Det finns idag i de flesta välsorterade mataffärerna och Kung Markattas gjord på mandel gillar jag.

Testade i helgen att göra mitt eget på cashewsmör och jisses va’ gott det blev. Åt det med tinade jordgubbar ihoprörda med kokosmjölk imorse. Nöjd bra många timmar efter det 🙂

Cashewsmör med vaniljsting

* ca 300 g cashewnötter
* 1-2 krm vaniljpulver
* havssalt (kan uteslutas)
* bakplåtspapper och stark matberedare

Sätt ugnen på 175C. Lägg nötterna på en ugnsform med bakplåtspapper. In i ugnen och låt dem endast bli gyllenbruna. Inga tecken på brändhet skall finnas så vakta dem. Låt de svalna och lägg dem i beredaren tillsammans med vaniljen. Kör den ca 10 min med behov för att röra om och dra ned från kanterna ofta i början och mer sällan ju mer smörjet det blir. Kör så länge du kan för att att få ett så fint smör som möjligt. Addera lite havssalt om så önskas men minst lika gott utan. Häll upp på burk.

4 Comments

  • Reply
    Jannica Bengtsson
    31 mars, 2015 at 21:08

    Ska man lägga dem i blöt innan?

  • Reply
    Sandra
    31 mars, 2015 at 21:33

    Behövs inte 🙂 Sandra

  • Reply
    Jessica Sundberg jess.sndbrg@gmail.com
    1 april, 2015 at 07:35

    Nötsmör är gudomligt gott, nyttigt och användbart! Jag brukar mest köpa men att göra eget är nog både billigare och godare!

  • Reply
    Sandra
    1 april, 2015 at 21:39

    Ja eller hur Jessica! Köpa är ju enklare och det finns så många goa burkar där ute nu som man blir sugen på att testa. Smaken tycker jag blev väldigt lik men min matberedare fick kämpa lite mycket 🙂

  • Leave a Reply

    Den här sajten använder cookies. Genom att fortsätta använda sajten accepterar du därmed sajtens cookie-användning.