Här kommer ett långkok! Med högt smakbetyg efter låg temperatur. Och läääänge i ugn.
Perfekt att få in i ugnen efter avdukad frukost. Älskar långkok för att smakerna blir så goda. Såsen/skyn blev något utöver det vanliga!
Lågtempererad kyckling med smak av apelsin och dadlar
* ca 1kg kycklinglårfileér
* 2 gula lökar
* 4 dadlar
* 4 klyftor apelsin
* 2 gröna syrliga äpplen
* 1 palsternacka
* 2 msk smör eller ghee
* örtsalt
* 1 msk soja
* 1 msk potatismjöl
* ugnsfolie
* salt o peppar
Sätt ugnen på 125C. Bryn kycklingen lätt i smör och fördela i en ugnsform. Skala äpplena och dela i mindre bitar. Mixa äppelbitarna med med ca 5 dl vatten. Skala och skär lök och palsternacka grovt. Fördela runt kycklingen. Halvera dadlarna och fördela dem och halverade apelsinklyftor runt kycklingen. Örtsalta rikligt över formen och häll över äppelvattnet så att det täcker kycklingen. Om det inte täcker så häll på mer vatten. Täck formen med folie och ställ in i ugnen. Låt stå i ugnen ca 5h. Vänd kycklingbitarna en gång under tiden.
Ta upp kycklingen ur formen och sila skyn ned i en kastrull. Koka upp skyn och koka ned till hälften. Smaka av med soja. Rör ut potatismjölet i lite vatten och vispa i lite i taget till önskad tjocklek på såsen.
Servera med kokt broccoli, sötpotatismos eller blomkålsmos.
No Comments