alternativa klassiker/ Kött

Inspiration till en favorit | Köttfärssås

Köttfärssås och spagetti är ju en favorit i många barnfamiljer. Faktiskt en av mina favoriter också
men nuförtiden så får den gifta sig med goda alternativ till pasta såsom algnudlar, zucchini eller som idag snabbförvälld vitkål. Det är den rätten som vi har pasta till barnen men då i form av bovetenudlar, risnudlar eller glutenfri spagetti.

Ofta har man sitt favoritrecept man kör på. Det är ju kanske inget speciellt med ett recept på köttfärssås. Skillnaden idag jämfört med tidigare är att jag blandar i lite olika grönsaker varje gång. Finrivna eller fint hackade annars åker man på trubbel och barnen blir besvikna när de suktat efter en av sina favoriträtter. Finhacka t.e.x grönkål eller rör ned lite finhackad fryst spenat. Denna gången blev det förutom standarden lök och vitlök finriven palsternacka, selleri och morot. Om ni har provat att köpa den färska buljongen som nu finns i många mataffärer så ha ned lite av den. Ypperligt med nyttigheter för stora men framförallt små växande kroppar.

(Ps. Det märks att mörkret har nått oss. Inte så kul att ta kort kvällstid längre utan ljus ….)

Köttfärssås (med lite extra grönt)

* ca 5-600 g nötfärs (ekologiskt eller gärna gräsbeteskött)
* 400 ml eko passerade tomater
* 3 vitlöksklyftor
* 1 dl kokosgrädde(alt krämig kokosmjölk alt vispgrädde)
* smör, ghee eller talg
* 1 msk tamari eller soja
* 1 tsk honung
* kanel, örtsalt, herbes de provence eller liknande blandning
* 1 gul lök
* 1 morot
* 1 palsternacka
* 1 stjälk selleri

Bryn köttfärsen i fett. Blanda i hackad lök och pressa i vitlöken Tillsätt 1 krm kanel, 2 tsk örtblandning. Sänk värmen. Rör ned passerade tomater. Finriv morot, palsternacka och hacka sellerin fint. Blanda ned i pannan. Smaka av med örtsalt och blanda i honung och soja. På med lock och småputtra. Ju längre desto godare men i alla fall10 min. Rör sedan ned grädden och puttra ett par minuter till.

No Comments

Leave a Reply

Den här sajten använder cookies. Genom att fortsätta använda sajten accepterar du därmed sajtens cookie-användning.