I mina försök att återskapa något som i grunden är gjort på de livsmedel som vi undviker mest, så har jag äntligen lyckats med just denna alternativa klassiker. Hamburgerbröd.
Äter man paleokost så blir mjölsorterna begränsade ofta till nötmjöl då man logiskt nog inte hade tillgång på några spannmålsprodukter förrän ganska nyligen i människans evolution. Därav så undviker man det då det inte anses som naturligt för oss, dessutom är dagens spannmål inte jämförbart med det man använde när jordbruket tog sin början.
Många av er undviker kanske gluten och vete redan och mår bra av det. Vilket alla, vågar jag påstå, gör om man utesluter det. Det är ju dock gluten som skapar denna fluffighet och det sega goa i de vita vetefrallorna, som just hamburgerbröd.
Därav blir det svårt att efterlikna glutenbröd när man väljer bort vanliga processade spannmålsmjöler. Tjejerna har dissat mina tidigare försök där nötmjöl är huvudingrediens. Jag förstår dem.
Då får man balansera och hitta alternativ som i alla fall är naturligt glutenfria spannmålsliknande alternativ. Denna gång så utgjorde potatismjöl (där kall potatisstärkelse är väldigt positivt för magtarmproblem) och jyttemjöl (dvs en blandning av flera mjölet såsom majs, ris och bovetemjöl) huvudingredienser och det blev ett kalasbra bröd. Luftigt, lite segt och kanon som hamburgerbröd! Vi fyllde dem med egenputtrad pulled beef. Den ska ni också få recept på. Blev även den jättegod och tjejerna gillar verkligen långkokt kött.
Med andra ord hiss denna gång. Från stora och små!
Receptet är inspirerat av ett jättebra korvbrödsrecept från HannaHurBraSomHelst.
Glutenfria och mjölkfria hamburgerbröd (4-5st)
* 3 ägg
* 2 dl mjölkdryck (valfri såsom nötmjölk, havredryck, kokosdryck)
* 1/2 dl havremjöl glutenfritt
* 1 dl jyttemjöl (finns som färdig blandning oftast i glutenfria hyllan i mataffären)
* 1 dl potatismjöl
* 1.5 msk fiberhusk
* 2 tsk bakpulver
* örtsalt
* 1 msk olivolja (jag hade en smaksatt med vitlök och timjan)
Sätt ugnen på 225C. Vispa äggen någorlunda fluffiga. Tillsätt alla övriga ingredienser och vispa jämnt. Låt vila ca 15 minuter så att den tjocknar. Förbered en plåt med bakplåtspapper. Ta en del deg med två matskedar och forma den rund med inoljade händer. Gärna med smaksatt olja, det blev jättegott! Om degen är lite lös och bollar sjunker ihop gör det inget då de reser sig i ugnen och blir bra form på. Strö eventuellt sesam eller vallmofrön på bröden. Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter. Ta ut och låt svalna innan ni skär i dem.
No Comments