Dagarna, hösten, livet. Det trillar på i en makalös fart tycker ni inte. Jag hoppas att ni följer mig på Instagram på @familygood.se
Där försöker jag dela med mig av vad vi äter mer spontant. Det som inte alltid resulterar i ett recept här och även när vi är på språng, äter ute eller något kul vi hittat att inhandla i matväg.
Imorse lade vi två paket hjortskav att tina. Det är den billigare skaven jämfört med ren och älg. Detta recept är omtyckt av tjejerna och basen är kokosmjölk men i övrigt en ganska klassisk skavgryta smakmässigt. Till det blev det blomkålsris. Anade att tjejerna, som tidigare, skulle dissa den. Det är lite det som är svårigheten när man inte startat med paleokost och mer naturlig mat utan spannmål från början till sina barn. De är vana vid att ris ska vara ris t.e.x. Det blir lite kortslutning om man ger namn på saker som för dem är något annat. För er som har väldigt små barn och kanske går i väntans tider har ni ett väldigt försprång. För er som jobbar på med att liksom vi införa alternativ till gluten och spannmålsprodukter så don’t give up! Ge dem alternativ såsom grönsaker och se till att de får i sig energi genom nyttiga fetter såsom en extra klick smör eller olivolja eller någon god sås såsom aioli. Barnen äter även potatis. Ett tips till kvällen är att ge dem en kall potatis med lite havssalt på. Det gillas det här hemma!
Viltskavsgryta med blomkålsris ( 4 portioner)
* 2 paket skav av hjort, ren, älg eller blandning
* 1 dl buljong, gärna ekologisk färsk
* 1 msk potatismjöl(kan uteslutas)
* 1 burk kokosmjölk eller kokosgrädde
* 4 enbär
* örtsalt
* 2 msk tamari alt soja
* 1 tsk sesamolja (valfritt)
* 1 stor gul lök
* 1 blomkålshuvud
* 1 dl buljong, gärna ekologisk färsk
* 1 msk potatismjöl(kan uteslutas)
* 1 burk kokosmjölk eller kokosgrädde
* 4 enbär
* örtsalt
* 2 msk tamari alt soja
* 1 tsk sesamolja (valfritt)
* 1 stor gul lök
* 1 blomkålshuvud
Finhacka lök och bryn den lätt i en stekpanna. Tillsätt skaven och få den genomstekt. Tillsätt allt (mortla enbären lätt)utom potatismjölet. Låt puttra ihop ca 5 min. Riv blomkålshuvudet på rivjärn. Rör utan potatismjölet i lite vatten och tillsätt under omrörning i grytan. Låt puttra vidare 5 min. Koka upp saltat vatten. Låt den rivna blomkålen koka upp i 2 min. Låt rinna av i durkslag och tillsätt gärna lite smör.
Servera gärna grytan med persilja, inlagd gurka samt tinade lingon blandat med lite honung.
No Comments