Fredagsmys/ Snacks

Tjatig | Smörpopcorn

Jag har skrivit om det förr. Och recept har jag också lagt ut. Måste dock igen slå ett slag för denna så otroligt goda basvara och fettkälla. Ghee. Mmmm. Ghee.


Det är gott att bara lukta ur burken! Kan ju låta en aningens avancerat men icke da. Ned med ett paket smör i en kastrull och låt det småputtra tills du känner en fyllig karamellig doft sprida sig i köket. Då är den klar!

Det har verkligen blivit en favorit hos tjejerna och vi använder det från morgon till kväll. Både på smörgåsen, till äggröran, eggageggan till fisken, i såser och grytor. På en kall potatis rakt upp och ned är inte dumt det heller tycker de.
Så varför gör man ghee? Det är ju så gott med vanligt smör. Ghee är skirat smör där mjölksocker(laktos) och mjölkprotein stiger till ytan och lägger sig på botten. Med andra ord så är det många med intolerans mot laktos/mjölkprotein som kan äta ghee. Det är en tusenårigt gammalt konserveringssätt i Indien. När det är klart så kan du ha det i rumstemperatur.
Dessutom så är det mättade fetter nästan uteslutande och tål höga temperaturer. Därmed är det utmärkt i matlagningen.

Vi kör popcorn på fredagar och poppar själv i en kastrull. Kung Markatta har ekologiska majs. Vi använder just ghee då. Vi har provat med smör men då blir det ofta lite brända. Den nötaktiga smaken från ghee och att den tål hög temperatur gör pocornen magiskt goda.

Popocorn med smörsmak

Serves: 4
Cooking Time: 5 min

Ingredients

  • * 1/2 dl ekologiska popcornmajs
  • * 2 msk ghee
  • * havssalt

Instructions

1

hetta upp gheen i en tjockbottnad kastrull

2

tillsätt majsen och på med locket

3

rör kartullen på plattan tills det har poppat klart

4

häll upp direkt i en skål när poppandet ebbat ut

5

salta efter smak

 

No Comments

Leave a Reply

Den här sajten använder cookies. Genom att fortsätta använda sajten accepterar du därmed sajtens cookie-användning.