Frukost/ Mellanmål

Bunkra upp | Glutenfri granola

Som många andra så prejar man inför oxveckorna. Att vara välplanerad i kylskåp, frys och skafferi kan underlätta mer än vad man tror.

Hoppas ni har kikat in på min föreslagna veckomeny med enkla näringsrika recept som är några av favoriterna här hemma.

Barnen har ofta tagit en skiva bovetebröd på morgonen. Jag vill dock gärna att de alternerar och får i sig så mättande frukost som möjligt. De äter nästa varje morgon nu också fet(minst 10%) yoghurt. Istället för en smörgås så är min tanke att de kan lägga på lite av denna granola på yoghurten. Lilltjejen brukar gilla den så vi får se hur snabbt denna bytta töms. Då den är så god så finns risk att en annan är där och nallar …
Granolarecept är ofta väldigt söta. Jag har dragit ned på det i denna rejält. De får istället lite torkad frukt eller tinade bär i istället. Vi har även en dutt raw honung i för att runda till smaken en aning. Min rekommendation när det gäller honung är att köpa en kallslungad dvs raw honung, finns på hälsokostaffären. Då får de i sig alla nyttigheter som honung innehåller. Köper ni en i mataffären så är det i stort sett bara sockret och inga nyttigheter kvar efter att den processats.
Jag blötlägger även nötter och frön ett dygn innan jag gör granolan. Det för att få bort de skyddsämnen nötter och frön har nattligt för att skydda sig från att bli uppätna. Det är ämnen som våra magar inte kan bryta ned och som vi ofta kan få ont av. I tillägg så kommer vi åt näringen i nötterna när vi blötlägger dem.
Jag brukar göra den på kvällen och låte den stå kvar i en svalnande ugn över natten.
Naturligt glutenfri granola 
* 3 dl glutenfria havregryn
* 3 dl hirsflingor
* 2 dl krossat bovete (blötlägg i ca 15 min och skölj av)
* 2-3 dl grovhackade nötter (blötlägg nötterna 1 dygn innan)
* 1 dl pumpafrön (blötlägg 1 dygn innan)
* 1 dl kokoschips
* 1,5 dl vatten
* 2 msk honung
* 1 tsk kanel
* 1 tsk kardemumma
* 1/2 dl kokosolja
* 1/2 dl ghee (alt 1/2 dl kokosolja till)
* 1/2 tsk havssalt
* 1/2 tsk vaniljpulver
Skölj av blötlagda nötter, frön och bovete. Hacka nötterna grovt. Blanda det med hirs, kokosflingor och havregryn i en bunke. Blanda vatten, honung, kanel, kardemumma, kokosolja, ghee, salt och vanilj i en kastrull och värm upp precis så att de smälter ihop. Häll över blandningen över torrvarorna och blanda ordentligt. Sprid ut blandningen på en plåt med bakplåtspapper och in i ugnen på 170C  i totalt ca 2h. Lite olika beroende på ugn. Öppna ugnsluckan var 30 minut för att släppa ut ånga samt rör om ordentligt. Stäng av ugnen när den börjar få färg och låt den stå kvar över natten.
Förvara i tättslutande burk. Håller ett par veckor alla gånger.

No Comments

Leave a Reply

Den här sajten använder cookies. Genom att fortsätta använda sajten accepterar du därmed sajtens cookie-användning.