kampanj/ Tillbehör/ Vego

Socker överallt | Potatisplättar

Industriproducerade potatisplättar är ofta poppis att servera i skolor och förskolor. Det går visserligen knappt att hitta något färdiglagad som inte innehåller tillsatt sötning nuförtiden.

De serveras tyvärr oftast utan tillbehör förutom sockrad sylt. Barnen går från bordet höga på egentligen bara socker då potatis om än mättande och en del nyttigheter så också en stärkelserik knöl vilket omvandlas till glukos dvs socker. Inte en måltid passande för växande barn. Inget tillbehör av protein eller mättande fetter såsom grädde eller en klick fet youghurt gör att barnen får högt blodsocker som sedan dalar lika fort och skapar okoncentration, sämre inlärning och dåligt humör. (den direkt effekten för att inte tala om de skador socker bäddar för inne i kroppen)
Det andra stora gisslet med dagens livsmedel och halvfabrikat är att det mesta produceras med raffinerade vegetabiliska oljor. Fler och fler studier och forskning läggs nu till en allt klarare bild av att dessa onaturliga oljor är en stor bov till dagens ohälsa. Det skapar enorm förödelse i våra kroppar som ett okänt ämne som våra kroppar inte vet vad det ska göra med utan får härja vilt och skapar ren fysisk skada i kroppen. Något forskningen nu med dagens moderna tekniker kan beskåda.
Ett längre inlägg och inte så kul läsning tycker ni som kanske enbart var ute efter receptet. Det är komplicerat och ja ju mer man läser på desto mindre känns det som man kan, för att ta Anna Halléns ord i ett nyligen utlagt inlägg om att allt hänger ihop i en helhet. Jag gjorde precis som jag försöker göra till mina barn. Förklara varför man säger nej och inte bara säga nej. Jag plöjer mycket information och kanske inte är så bra på att förklara just varför. Tänker att ni mina läsare också läser om liknande men förstår att jag också kan vara en källa till att förklara. Det finns hur mycket som helst att plöja om inflammationsdrivande vegetabiliska oljor och sockrets skadliga effekter. Jag hoppas intresset för ren mat och helhetshälsa har fört er in här och om ni är här för första gången (kanske för plättarna just) förhoppningsvis väckt ert intresse att förstå mer.
Men åter till plättarna….
Vi kokar ibland upp ett antal potatisar och har i kylen som mellis. Kall potatis innehåller resistent stärkelse som anses vara blodsockersänkande och ge mer mättnadskänslor i tillägg också ha en läkande effekt på tarmen. En kall potatis med en klick smör på gillas av barnen. Även plättarna nedan kan ätas kalla faktiskt. Testa det som ett alternativ till kvällsmackan där hemma!
Plättarna här hemma fyller inte barnens tallrikar utan äts som ett tillbehör till kött, fisk eller fågel samt någon fet sås. Hos oss har barnen snöat in sig på aioli till typ allt.
 

Potatisplättar (ca 6 st)

Serves: 3-4
Cooking Time: < 15 min

Ingredients

  • * ca 6 små kokta potatisar
  • * 1/2 msk kokosmjöl
  • * 1 ägg
  • * salt

Instructions

1

Mosa potatisen väl.

2

Blanda med ägg, mjöl och salta efter tycke och smak.

3

Blöt händerna och forma en dryg matsked i händerna till en boll och platta till den i pannan.

4

Tricket är att steka dem i generöst med ghee eller smör.

5

Kokosolja går också bra om barnen är vana vid smaken annars så helst smörfett.

No Comments

Leave a Reply

Den här sajten använder cookies. Genom att fortsätta använda sajten accepterar du därmed sajtens cookie-användning.