Det här är en verklig favorit hos mig. Jag har ju förkärlek för långkok och grytor så när pulled pork-trenden ko var den varmt välkommen här hemma.
Långkok blir ofta populärt hos barn och även riktigt små barn som kan med det mjälla möra köttet pilla i sig själv utan att behöva tugga alltför mycket. Ett utmärkt sätt att få barnen att utforska just kött då det är en viktig källa till den mesta av näringen som våra kroppar ska ha.
Den tillagade sig själv i 10 h i söndags. I anslutning till bortplockande av frukosten så åkte ingredienserna såsom äpple, rökt paprika, lök och buljong ned i en järngryta tillsammans med en grytstek. På med lock och in i ugnen 10 h 100C. Spadet fick koka ned och blev en vördigt god sås till.
Den sista biten skar jag upp kall och gjorde en härlig sommarsallad av till mig. Hihi.
Pulled beef med smak av äpple och rökt paprika
Ingredients
- * 1,5 kg grytstek och helst från gräsbetat djur för bästa näringsinnehåll
- * 1 stor gul lök
- * 5 vitlöksklyftor
- * vatten
- * 2 gröna äpplen
- * 2 tsk rökt paprikapulver (Santa Maria har)
- * 2 dl köttbuljong (gärna egenkokad)
- * ev 1 dl rött vin alt mer köttbuljong
- * 1/2 dl tomatpuré
- * 2 msk honung
- * 1/2 tamarisoja
Instructions
Sätt ugnen på 100C.
Lägg ned köttet i en järngryta.
Klyfta gula löken och fördela runt köttet.
Skala vitlöksklyftorna och krossa den med ett knivblad. Fördela runt köttet.
Salta rikligt över köttet.
Mixa de gröna äpplen utan kärnhuset tillsammans med ca 1/2 L vatten.
I en kastrull så sjud ihop äppelmixen, honung, buljong, tomatpuré,vin, tamari och paprikan.
Smaka av och tillsätt eventuellt salt.
Häll kastrullen över köttet och se till att det täcks. Hälls på mer vatten om det behövs. På med grytlock och in i ugnen.
Efter ca halva tiden så kan man vända på steken.
Efter 10 h ca så ta ut köttet och häll över spadet genom sil i en kastrull.
Låt spadet sjuda ned till ca 1/3.
Smaka av med salt och peppar och eventuellt soja och/eller vin och koka ihop en stund till.
Värm köttet i ugn om det hunnit kallna eller om ni serverar det dagen efter. Fördela rikligt med sås över köttet och värm genomvärmt. Dra sedan med två gafflar så att såsen rinner ned och blandas med köttet.
Servera gärna med grönsallad, sötpotatispommes, aioli, majonnäs, pressgurka eller syltad rödlök, gurkstavar. Låt det bli lit plock kring denna rätt. Det uppskattar barnen!
No Comments