Baka

Ordning i ledet | Falska rågbrödet

Nu sätter vi oss i bilen och beger oss hemåt från vår lilla svensktour. Vi lämnar Österlen med två små där bak som längtar till skola och dagis.


Hem till rutiner, tidiga morgnar och vardagspussel. Förberedelser som pågår från norr till söder just denna helg.

Vi har njutit av allt möjligt på semestern. På gott och ont. Njutning för stunden men med en mage som ger sig tillkänna hos mig och humörsvängningar och även magbesvär hos småtjejerna.

Tillbaka till blodsockerbalans, näringstät mat och att hålla höstens sjukdomar stången. Vi vet hur vi rättar in oss i ledet, dvs hur vi vill ha det i vår familj och vad som får oss att uppnå ovan. Det kommer vara lite motstånd efter mer socker, snabba kolhydrater än under resten av året men det finns inget val och det vet våra barn.

Jag är ju ständigt på jakt efter ny inspiration och recept som kan falla hela familjen i smaken. Jag hittade häromdagen ett brödrecept då jag sökte på lågkolhydratsbröd utan mejeri eller uttryckt som lågkolhydrat paleobröd. Hur som så blev skapelsen nedan fantastiskt god. Så nöjd och minstingen gillade det från start utöver oss vuxna.

Det kan liknas vid en rågbrödslimpa både till smak och utseende och det är ju som original himla gott och jag vet en rutin till frukost för många. Det här bli dock ett alternativ för er som vill äta naturligt glutenfritt och med få kolhydrater och ändå få en god grov frukostmacka på morgonen. Lagom till vardagsmorgnarna, ett pangrecept med andra ord!

(Receptet är inspirerat från ett recept från Elana’s pantry, en av mina favoritsajter)

TIPS! Linfrömjöl kan vara svårt att få tag på. Jag körde hela linfrön i matberedare och likaså med mandlarna. Ett mycket mer ekonomiskt sätt och var smidigt att få till om du har just en matberedare.

Falskt rågbröd

Serves: 15
Cooking Time: 1 h

Ingredients

  • * 2 dl mandelmjöl (alt hela mandlar som körs i matberedare till ett mjöl)
  • * 1,5 dl linfrömjöl (alt. hela linfrön som körs i matberedare till ett mjöl)
  • * 1/2 dl sesamfrön malda tillsammans med linfröna helst
  • * 3 ägg
  • * 1/2 tsk salt
  • * 2 tsk brödkryddor
  • * 1/2 dl vatten
  • * 2 msk olivolja alt ghee (eller smält smör för ej mejerifri)
  • * 1/2 tsk bakpulver
  • * 1/2 tsk bikarbonat

Instructions

1

Sätt ugnen på 175C.

2

För hela nötter och frön så börja med att köra var för sig i en matberedare till ett mjöl. Det kan bli någorlunda grovt men försök att få det hyfsat mjölaktigt.

3

Blanda ägg, vatten och ghee/smör.

4

Blanda de torra ingredienser och sedan blanda med äggblandningen.

5

Låt stå ett par minuter och fördela sedan i en mindre brödform som du först smörjer med fett.

6

Grädda i mitten av ugnen ca 40 min.

7

Låt svalna innan du skär i det.

8

Skär gärna upp det och fryst in.

 

No Comments

Leave a Reply

Den här sajten använder cookies. Genom att fortsätta använda sajten accepterar du därmed sajtens cookie-användning.