Barnen åt upp det sista från en burk ekologisk crunchy jordnötssmör häromdagen. Det är ju så gott med nötsmör och tjejerna har fått smak för att smöra det på äppelskivor. Helt förståeligt.
Föredrar dock nötter framför baljväxter, jo jordnöt är just en baljväxt precis som bönor och ärtor.
Det blev att göra en sats med eget nötsmör. Det är gott men dyrt att köpa. Att göra egen kräver lite tålamod men faktiskt inte fasligt mycket. Ganska enkelt egentligen, för den som får arbeta är en stark matberedare snarare.
Två sorter fick det bli. En naturell och en choklad. Gott på yoghurt, gröt, macka, bananskivor. Eller vår melodi, uppskuret krispigt grön äpple till är total njutning vill jag lova!
Cashewnötsmör naturell eller choklad
Ingredients
- * ca 200 gram naturliga cashewnötter
- * havssalt
- * 2 tsk kokosolja
- För chokladvarianten lägg till följande
- * 1 msk kakao
- * 2 krm vaniljpulver
Instructions
Sätt ugnen på 175C.
Sprid ut nötterna på en bakplåtspappersklädd plåt.
Rosta nötterna svagt gyllene ca 15 min.
Lägg dem i en hushållsassistent/matberedare när de svalnat.
Kör nötterna tills fettet i nötterna har gjort det väldigt finfördelat och krämigt.
Efter någolunda grov konsistens så tillsätt kokosoljan. Samt några nypor salt. Man behöver stanna den ett antal gånger för att skrapa ned från kanterna. Kör den så till önskad konsistens men krämig är att föredra om man vill ha den bredbar och det brukar gå hem mer hos barnen.
Om ni vill ha en med choklad i så kan man ta ur hälften av smöret och sedan tillsätta vanilj och kakao i beredaren och köra en stund till så att det blandar sig väl.
Går fint att förvara i rumstemperatur i glasburk.
No Comments