Frukost/ glutenfritt/ jul/ Tillbehör

Framgångsfaktorer | Nötgranola

Den här knapriga granolan har numera strykande åtgång här hemma. Min äldsta dotter har totalvägrat att äta den och hade bestämt sig för att det inte är hennes grej. Kan inte heller säga vad det var som gjorde att det en dag accepterades och att hon ens testade det. Min teori är en kombo av flera faktorer – men främst att hon var hungrig. Det finns inget bättre sätt att introducera nya smaker och konsistenser än när man är hungrig. Halleluja! Bara det gjorde ju att hon släppt barriären hon byggt upp, som säkert även var lite prestige gentemot sina föräldrar.

Det andra är nog att hon är van sedan länge med osötad mat så det i sig var ingen barriär eller omställning rent smakmässigt. Det brukar annars vara den mest utmanande faktorn. Mitt tips när man minskar på det söta är att möta upp med fett då fettet tar fram smakerna och en fyllighet som egentligen är det som kroppen suktar efter.

En misstänkt annan framgångsfaktor tror jag är att jag mixar alla olika nötsorter och med hjälp av kokosolja, vatten och äggvita skapar en gegga som sedan blir goa knapriga klumpar i ugnen. Då blir inte nötterna så framtonade och för de som är petiga och äter och studerar med ögonen, som min dotter, så är detta recept en fördel.

Det sista är ju att den smakar pepparkaka! Enkelt genom att tillsätta utöver kardemumma och kanel även malen nejlika.

Nötgranola

Ingredients

  • * 1 äggvita
  • * 1 dl kokande vatten
  • * 2 msk chiafrön
  • * 2 msk sesamfrön
  • * 3 dl blandade nötter såsom cashew, hassel, para, valnötter, mandlar
  • * 1 tsk fiberhusk
  • * 1/2 dl flytande kokosolja
  • * 2 msk sötning såsom honung, fibersirap, dadelsirap, sötströ
  • * 1/2 tsk kanel
  • * 1/2 tsk kardemumma
  • * 2 krm malen nejlika
  • * 1/2 tsk salt
  • * 2 krm vaniljpulver

Instructions

1

Mixa nötter till ett grovt mjöl

2

Blanda alla ingredienserna utom de flytande

3

Tillsätt olja och ägg och blanda

4

Häll sist på vattnet och blanda väl

5

Sprid ut geggan på plåt med bakplåtspapper

6

Grädda inte för högt upp på 175C i totalt ca 30 min.

7

Rör om var tionde minut för att få jämn färg.

8

Ta ut och låt svalna

9

Förvara i ren glasburk med tätt lock.

No Comments

Leave a Reply

Den här sajten använder cookies. Genom att fortsätta använda sajten accepterar du därmed sajtens cookie-användning.