Det ser så trevligt ut med färska kryddor i ett kök. Man har en romantisk bild av att man går där och tar en nypa lite då och då och piffar till sin mat. I verkligheten så blir jag mest stressad när ”krukkryddor” inhandlats. Glömmer bort att använda och så står de där vissna och slokandes alltför tidigt. Jag är urusel på blommor generellt så kryddorna får tyvärr inte bättre behandling än annat grönt i kruka.
Med ett tinat halvkilo gräsbetad nötfärs så fick kryddorna en sista chans att piffa till en vanlig tisdag. Här är det höftning på höga höjder så ni får hålla tillgodo med ungefärliga mått vad gäller kryddor just.
Fick till en kalciumboost till oss dessutom genom att addera sesamfrön i färsen. Visste ni att sesamfrön är bland det mest kalciumrikaste man kan stoppa i sig.
Betyget man vill ha är ju många ”mmmm” runt bordet och det var precis vad denna anrättning genererade. Mycket nöjd och familjen likaså.
Bacon och kryddbiffar
Ingredients
- 500 gram nötfärs
- 1 ägg
- 0,5 dl blandning av sesamfrön, pinjenötter, pumpafrön (ta det ni har hemma)
- 1 msk tamari (glutenfri soja)
- 1,5 tsk havssalt eller örtsalt
- 1 tsk lökpulver alt färsk gul lök
- 1/2 tsk vitlökspulver alt färsk vitlök
- 1 näve färska kryddor eller torkade såsom timjan, persilja, koriander, oregano
- 1/2 paket bacon
- Smör eller ghee till stekning
- 1 pkt/burk krossade tomater
- 1,5 dl kokosmjölk eller vispgrädde
- repetera mängden kryddor ovan till såsen
Instructions
Mixa nötter och kryddor ihop
Addera till färsen
Klipp bacon i smala strimlor och blanda i färsen
Blanda i ägg och resterande kryddor
Blanda väl
Skölj händer i kallt vatten så rullar man biffarna lättare
Platta ut dem något och stek på medelvärme i rikligt med smör
Häll på kryddor, grädde och tomatkross och låt puttra under lock ca 10 min. Rör om då dock då.
No Comments