Min älskade mormor 91 år orkade komma och julbaka med oss idag. Vi lyckades få till både pepparkakor och lussebullar och nu har jag landat i soffan bra slut men kul var det! Det slog mig att barnen bakar på själva i stort sett . Tänk va stora de har blivit. Givetvis så fylldes plåtarna med allt annat än de klassiska formerna så nu mumsar vi allt från pappaavbilder till bajskorvar och andra ”kluttar”!
Jag har i flera år bakat recept från Nillas Kitchen. Ska man baka varianter till något som i grunden är vetemjölsbaserat så får man försöka utgå från så lika spannmålsmjöler som möjligt annars blir det sällan bra. Nilla får ofta till en bra balans av det i sina recept. Jag riskade dock lite som vanligt och testade en för mig ny mjölvariant jag hittade i hyllan på ICA – kastanjemjöl. Bullarna blev kanon! Andra förändringar är minskad sötning och kokosmjölk i mitt justerade recept nedan.
Hälften av degen gjorde jag klassiska bullar av med utkavlad deg och rumsvarmt smör, kardemumma, strödd mandelmjöl och strödd sötströ. Inspiration från Nillas recept!
Lussekatter (mjölk och glutenfria)
Ingredients
- 50 gram smör
- 1 gram saffran
- 1 tsk kardemumma
- 7 dl kokosmjölk
- 1,5 dl honung
- 150 gram kastanjemjöl
- 150 gram bovetemjöl
- 50 gram havremjölk
- 50 gram potatismjöl
- 40 gram fiberhusk (jag tog hälften psylliumfröskal)
- 2 ägg
- 1 ägg till pensling
- ev. russin (mina tjejer dissade russinen så det blev utan!)
- för saffransbullar rumsvarmt smör och kardemumma samt 1 msk sötströ
Instructions
Värm kokosmjölk, honung, saffran, smör i en kastrull till fingervarmt.
Blanda alla torra ingredienser i en separat skål.
Blanda ut jästen med mjölkblandningen.
Knäck i äggen och vispa ihop.
Under vispning (gärna en hushållsmaskin) blanda i mjölet.
Vispa ihop ordentligt.
Låt jäsa 1 h under bakduk eller plast.
Forma era drömkatter och figurer och låt jäsa ca 30 min till på plåt.
Pensla med uppvispat ägg och grädda i ugnen på 200C ca 15-20 min.
No Comments