Frukost/ jul/ Kött/ Tillbehör

En stabil grund | Leverpastej

Då har vi fyllt på fryslagret av ett av våra favoritpålägg – leverpastej. Hemmagjord, gräddig och bredbar vill vi ha den. Lever går fint att köpa i de flesta mataffärer men vi beställer alltid lever i samband med våra köttbeställningar från bl.a. Gårdssällskapet och Gröna gårdar.

Hemmagjord leverpastej kan framkalla en drömsk blick hos vår äldre generation och anekdoter om just deras föräldrars recept togs fram och minnen kring en nygjord leverpastej. Mitt recept utgår absolut från ett gammalt klassiskt recept men med några få justeringar för att bl.a göra den glutenfri men också för att kunna göra den enklare med alla ingredienser på en gång i en matberedare.

Jag kan gissa att ni drar er för det och visst gjorde jag det också länge. När man dock har smakat sin första hemmagjorda pastej och inser att hela familjen äter nöjt och vill ha mer, då kan man inte sluta låta bli när just lever är bland det mest energitätaste livsmedel man kan hitta.

Bredbar leverpastej

Serves: ca 1 kg
Cooking Time: >2 h

Ingredients

  • ca 500 g lever
  • 200 gram talg
  • 1 msk lökpulver
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk mejram
  • 1 liten burk ansjovis ca 10 filéer
  • 3 ägg
  • 1 msk fiberhusk
  • 2,5 dl vispgrädde
  • Brödform för ugn
  • Smör till formen
  • Ugnsfolie

Instructions

1

Sätt ugnen på 175C

2

Putsa levern och dela upp den i mindre bitar såsom grytbitar

3

Koka upp en kastrull med vatten och lägg i levern ett par minuter

4

Lägg ned levern i en matberedare och kör den till en grövre konsistens

5

Tillsätt grädde, ägg, ansjovis med spad, kryddor och mixa till en slät smet

6

Tillsätt under mixande fiberhusken

7

Värm en stekpanna med en klick smör

8

Provstek en tesked leversmet och smaka av om det behövs mer sälta

9

Sätt in en tom ugnsform i ugnen

10

Smörj en lång brödform och fördela leversmeten i brödformen.

11

Täck den med ugnsfolie.

12

Placera brödformen i den andra formen i ugnen. Häll på vatten så att den når upp så att det når upp till levern.

13

Baka pastejen i ugnen i ca 1 h.

14

Ta av folien.

15

Testa med potatissticka och om möjligt med en termometer. Den ska vara minst 70 C.

16

Låt den svalna och sedan förvara en stund i kylen innan den delas upp och fryses in i ca 4-5 delar.

17

Håller ca 4-5 dagar i kylen.

3 Comments

  • Reply
    Sandra
    9 oktober, 2020 at 16:37

    Hej Mia!

    Det är rätt uppfattat att det är ett vattenbad! Jag använder en större ugnsform och placerar brödformen i den för att sedan hälla på vatten runtom. Hoppas det var tydligare 🙂 Hälsningar Sandra

  • Reply
    Gabriella
    23 september, 2021 at 11:42

    Vilken djur köper ni lever av? 😊

    • Reply
      Sandra
      2 mars, 2022 at 09:55

      Hej Gabriella! Vi köper nötlever. Mvh Sandra

    Leave a Reply

    Den här sajten använder cookies. Genom att fortsätta använda sajten accepterar du därmed sajtens cookie-användning.