Jag har nog mer än två gånger skrivit om min svaghet för rökt mat och en favoritkrydda är rökt paprika. En väldigt god grillsås är en kombo av tomater, dadlar och lite god kryddor som resulterar i en bbq-smak. Barnen har inte riktigt tagit till sig den rökta karaktären på mat och jag kan hålla med att den har en kanske mer vuxen smak. Varmrökt lax går numera hem dock hos lilljuryn. Jag gillar det så pass mycket så jag fortsätter lite då och då att skapa mina rätter med lite röksmak.
Ikväll var det hamburgare på schemat och jag hade en öppnad burk med cocktailtomater som behövde användas. Det blev en god sås till köttet och denna gång för er som önskar, som jag, ha en kosthållning med minimalt med socker så har jag använt fibersirap.
Det bästa med att kunna göra en egen bbq-sås är att du slipper köpesåsen som innehåller stora mängder glukossirap och artificiella smakförstärkare. Inget jag vill stoppa i kroppen och ännu mindre i mina barn.
Grillsås med röksmak
Ingredients
- 1 burk ca 400 ml cocktailtomater
- 1/2 dl fibersirap eller motsvarande mängd sötströ alt annan sötning
- 1 tsk rökt paprikapulver (finns där kryddor finns)
- 1/2 msk lökpulver (gärna Spicemasters!)
- 2 pressade vitlöksklyftor
- 1/2 dl olivolja
- 1/2 dl soja (gärna den glutenfria tamari)
- 1/2 tsk mild curry
- 1/2 tsk havssalt ev mer efter tycke och smak
Instructions
Låt allt puttra i en kastrull ca 30 min gärna längre.
Vispa om då och då.
Tillsätt mer salt efter smak.
Låt den puttra tills den tjocknat något.
Häll upp i en ren glasburk och låt svalna.
Servera till hamburgaren, fisken, köttet eller kyckling.
No Comments