Det pratas om supermat, superbär, superpulver och super om många ingredienser från när och fjärran idag. Ofta produkter som för de flesta inte kommer närmare hem än på bild i en hälsotidning på grund av främst pris och tillgång. Det få vet är att den riktiga supermaten finns i den mat som vi tillagat i generationer och råvaror som människan levt av sedan vi gick upprätt på denna jordplätt. Som utvecklat vår fysiologi, hjärnkapacitet, hormoner och enzymer, ja hela vår kropp. Supermat som finns i din närmaste affär och som du billigt köper och sköter sig självt i en stor kastrull på spisen. Frågar du din närmaste handlare om de kan ta hem lite LEDBEN (inte märgben utan det som ses som waste-produkt i brist på efterfrågan) så har du påbörjat ett nytt kapitel i din och dina barns friska framtid. Våra barn tog det till sig naturligt och gillade det från start. Förmodligen för att det är naturliga smaker, mineralrikt och en lätt sälta, allt som barnens små växande kroppar signalerar att de har behov för. Förutom mineraler från benen som fått koka länge så består buljongen av livsviktigt protein som kollagen. Det återfinns i hela kroppen men främst ben, leder, hud, hår, naglar. När buljongen kallnat så blir den till gelé. Det är det naturliga gelatinet i buljongen som frigjorts i benen. Sammantaget är buljongen enormt näringsrik och omtalas ofta ha en läkande effekt med dess höga innehåll av cellåterbyggande näring för den med skadad tarm.
På spisen i en stor kastrull sjuder det och sköter sig själv i ett dygn. Vi har en riktigt stor kastrull som förut endast användes en gång om året till julskinka. Nu används den mer ….
Arbetet är främst när du ska portionera upp det i påsar. När det är gjort så in med det i frysen så tar man fram lite i taget och värmer. Vi dricker ca 1/2 till 1 dl i taget per person.
En bonus av buljongen är att när den kallnat i kastrullen så har man fått sig ett utmärkt fett att steka i. Talgen. Fettet från animalier är mestadels mättat åt tål höga temperaturer utan att oxidera och skapa farliga ämnen som mer flyktiga fetter såsom vegetabiliska oljor i hög värme. Vi sparar på detta och använder till stekning främst och i grytor.
För barnen, för oss vuxna givetvis, är benbuljong den riktiga dunderhonungen. Det verkliga livselixiret ;o) Den riktigt friska maten.
Benbuljong
Ingredients
- 2-3 kg ledben från nötdjur (eller blandning av nöt, kyckling, vilt, gris)
- 2 lagerblad
- 1 msk vitvinsvinäger eller äppelcidervinäger
- havssalt ( 1 tsk per L vatten)
- stor kastrull
- 4 vitlöksklyftor
- 1 morot
- 1 persiljerot
- 2 gula lökar
- 10 vitpepparkorn
Instructions
I en stor kastrull, lägg i alla ben
För varje liter vatten så tillsätt 1 rågad tsk havssalt. Lägg till vatten så att benen täcks. Tillsätt en extra tesked salt.
Tillsätt vinäger, klyftad lök, halverad morot, delade vitlöksklyftor och pepparkornen
Låt det koka upp och sänk värmen till sjudning. Lägg på locket.
Titta till det någon gång ibland för att se att det inte kokar för mycket.
Efter ett dygn(gärna längre då det drar ut mer av mineraler och näring ju längre koktid) så sila av alla ben och grönsaker.
Om mer behändigt så dela upp i mindre byttor eller kastruller efter det silats.
Ställ kylt över natten.
Dagen efter så ta bort "locket" av fett som stelnat. Frys gärna in delar av denna kaka och använd vid stekning.
Fördela buljongen i fryspåsar. Ta fram och tina någon i taget. Vi portionerar upp ca 5 dl i varje påse.
Värm ca 0,5 dl per person i kastrull och servera gärna som en start på dagen till hela familjen!
No Comments