I fredags var det dags för skolans första utflykt med medhavd matsäck. Kan upplevas som ett stressmoment på morgonen och helt förståeligt. För oss är det väldigt välkommet för det är enda gången vi direkt kan påverka vad barnen får till skollunch. Att se till att de får i sig mättande mat, bra näring och energi som gör att de har ett jämnare blodsocker och därmed större chans för att orka med dagen och hålla koncentrationen.
Min ettagluttare(mina malliga trea inte rikigt lika förtjust. Än) gillar mina plättar vilket är väldigt praktiskt för en matsäck. Nu är de så gamla och även så pass medvetna om vad de bör äta så vi planerar det tillsammans. Ett tips är att ha bra alternativ hemma så att man får en balans i att de får välja men att de ändå väljer från mat som gör dem gott.
Många ”hälsosamma” plättar idag har recept på nötmjöler. Det tillåts ju inte i skolan så nedan är ett alternativ på nöt och glutenfria plättar.
Så klart att dessa små godingar är en utmärkt start på dagen också!
Minivaniljplättar
Ingredients
- 2 ägg
- 2 krm vaniljpulver
- 1/2 dl vispgrädde
- 1 msk ghee (eller smält smör)
- 1 msk teffmjöl
- 1 msk bovetemjöl
- 1/2 tsk bakpulver
- 1 tsk fiberhusk
- Smör till stekning
Instructions
Vispa ägg, grädde och ghee(smör) fluffigt
Blanda de torra ingredienserna och vispa i äggsmeten.
Värm en stekpanna och smält generöst med smör
Stek ca 1 msk per plätt
Låt de svalna något
Lägg upp dem på litet bakplåtspapper i lunchlådan
No Comments