Våffelmorgon kände vi för. Det håller vi oss länge på och lunchen lär flyttas till sent. Vi står oss länge då de är gjorda på ägg, grädde, fiberhusk, smält smör och kokosmjöl. Till skillnad från klassiskt recept så är dessa både energirika och nöringsrika men skapar inga toppar i blodsockret. Klassiska pannkakor och våfflor kan man känna sig proppmätt av men snabbt infinner sig ett sug och falsk hunger.
När den höga blodsockertoppen går ned signalerar kroppen tydligt behov för mer och hos barnen så kan det visa sig i ilska, gråt, total håglöshet mm. En påfrestning för kroppen och för barnen jobbiga känslor. Då reagerar man ofta med att snabbt trycka i dem något som är uppbyggt på samma sätt – hög andel kolhydrater och ofta snabba plus en del socker – för att man tror att det är vad de behöver.
En mycket ond cirkel som belastar växande kroppar som har stort energi och näringsbehov men noll behov för bergochdalbana i blodsockret och insulinproduktion för att hantera det.
Vi behöver generellt dra ned på mjölbaserad mat idag. Speciellt hög andel till våra barn. Mer näringsrik mat igen för att motverka vågen av sjukdomar och skador.
Mättande våfflor
Ingredients
- 1 dl vispgrädde
- 1 dl kolsyrat vatten
- 25 gram smält smör
- 3 ägg
- 1 msk fiberhusk
- 1/2 dl kokosmjöl
- salt nypa
- 1 tsk bakpulver
- Valfritt 1 krm vaniljpulver
- Till servering: tinade bär och vispad grädde
Instructions
Blanda de torra ingredienserna för sig
Vispa ägg och grädde
Tillsätt det smälta smöret
Blanda allt väl gärna med elvisp
Låt stå ett par minuter
För tjock så aningens mer vatten
Klicka ut i mitten av järnet och stäng locket för jämn fördelning.
Servera med tinade bär och vispgrädde!
No Comments