I nya tidningen Buffé som kom det lite kul recept där man blandat i bönor i brödet. Jag blev sugen att testa då jag gärna hittar alternativ till spannmål med gluten att baka till barnen. Dessa recept i tidningen innehåller vetemjöl i tillägg till bönorna men det går bort och jag provade att blanda i bovetemjöl och cassavamjöl i receptet för tekakor.
Eftersom bönor innehåller stärkelse så blir det ett alldeles utmärkt bindmedel och alternativ till mjöler. Tekakorna fick verkligen godkänt och jag tog mig själv en tugga med smör. Åh jisses vad gott! Visserligen så äter jag aldrig bröd längre så jag är nog ganska lättflirtad. Lilljuryn hade dock sagt sitt så dessa gör vi om!
Tekakor på bönor
Ingredients
- 1 pkt kokta vita stora bönor (380g)
- 2 dl ljummet vatten
- 50 gram smör
- 15 gram jäst
- 2 msk honung
- 2,5 dl bovetemjöl alt durramjöl
- 1,5 dl havregryn (glutenfria)
- 1 dl cassavamjöl alt potatismjöl
- 1 tsk salt
- mjöl till utbakning
Instructions
Smält smöret och tillsätt vatten och låt det bli ljummet
Mixa bönorna med degvätskan och tillsätt jästen
Blanda i honung
Blanda de torra ingredienserna och blanda i till en rätt så kladdig deg
Låt jäsa 2 timmar
Dela degen i ca 18 bitar som rullar till bollar och kavlas ut
Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i 1 timme
Grädda i ugn ca 10-12 min på 175C tills gyllenbruna
Låt svalna något på galler och njut med smör och ost!
Frys in de som inte äts upp direkt och ta fram och rosta lätt
No Comments