I vårt kylskåp

Vår kost utgår från PALEO. Paleolitisk kost är mat som vi anses vara skapta av genom evolutionen. Människan har ju gått omkring på jorden i miljoner år så tillgänglighet på mat och vad för sorts mat och näring har format och utvecklat oss fram till modern tid.

Paleo innebär så naturlig, kvalitativ och näringsrik mat som möjligt. Grönsaker, frukt, fisk, kött, ägg, fågel, ägg, fetter i form av animaliska fetter och kokosolja, nötter och frön. Spannmål, baljväxter samt mejeriprodukter ingår inte och är nya tillskott till människans diet sett ur ett evolutionärt perspektiv.

Vi håller oss i stort sett till grundpelarna i paleokost men har valt att komplettera med riktigt smör,  ibland fet yoghurt, ost och vispgrädde för det mättade fettets skull.

Nedan berättar jag vad som utgör basen i vår kost, det som alltid finns hemma i vårt kylskåp och skafferi. Näringstät mat och vad kroppen behöver för näringsämnen är ett ständigt lärande. Vårt kylskåp utvecklas i takt med den. Dock kommer grunden i vår mat med säkerhet vara så naturliga råvaror som möjligt.

GRÖNSAKER OCH FRUKT

Ekologiska grönsaker är en stor del av den mat vi äter. Barnen får inte i sig samma variation som vi men våra  måltider innehåller alltid ett antal olika grönsaker. Frukt äter vi som dessert eller mellanmål men ofta tillsammans med något mer mättande. Vi äter hellre bär och har alltid hallon och blåbär i frysen för sötning av yoghurt, desserter eller egen sylt. Avokado äter vi ofta och det åker även ned i smoothies. Gröna grönsaker såsom sallad, spenat, grönkål och annan kål är basgrönsaker hos oss. Barnen har efterhand vant sig vid att äta just gröna bladgrönsaker. En favorit är grönsallad eller salladskål med havssalt och olivolja.

Grönsakssoppor gjord på broccoli, spenat eller pumpasoppa är också något vi äter ofta. Gärna med kokt ägg i gillas. Sötpotatis har seglat upp som en favorit hos barnen ganska nyligen. Det är till och med efterfrågat och stor besvikelse när det är slut i faten. Man får vara lite uppfinningsrik vad gäller grönsaker och barn men med repetition och konsekvent upprepande på serveringsfaten så vänjer det sig och blir en naturlig del på tallriken.

KÖTT

En av grundpelarna i paleo är animaliska råvaror av hög kvalitet. Köttet vi äter köper vi från återförsäljare av kravmärkt gräsbeteskött. Kött från djur som har fått äta det de är skapta av dvs gräs och örter från betesmarker. Köttet har en optimal balans mellan fettsyrorna omega-3 och omega-6, i tillägg väldigt näringsrikt i form av vitaminer och mineraler.

Vi försöker också äta lever kontinuerligt som är bland det mest näringsrika man kan äta. Det är milt och med en gräddsås så tycker många barn om det.

FISK

Fisk äter vi så mycket vi kan och då viltfångad fisk. Vi äter relativt lite lax då det är svårt att få tag på vildlax. Odlad lax får oftast inte mat den naturligt skall äta utan spannmålsfoder som för en fisk är väldigt onaturligt. Det blir mycket torsk men ibland även makrill och stillahavsflundra. Torsk är vår ”snabbmat”. Snabbt och enkelt.

ÄGG

Ägg är en basvara hos oss och en hörnsten i vår frukost. Det innehåller viktiga näringsämnen och mättande fett i form av viktig kolesterol för våra cellväggar. Därmed enormt viktigt för växande barn och läkande kroppar.

Kokta ägg är enkelt att även ha några i kylen. Med en klick smör eller ghee på och en frukt så har barnen världens bästa mellis eller kvällsmål. En annan favorit är mosat nykokt ägg med smör eller ghee och lite havssalt. Vi försöker få i oss mer äggula än äggvita och det får stå för krämigheten i soppor, såser och desserter ofta.

FETT

Ghee, dvs smörolja efter att mjölksocker och mjölkprotein har fått puttra bort, är en familjefavorit. Det har en nötaktig karamellig smak och är utmärkt att steka i då det tål högre temperaturer utan att brännas. Övrigt fett i matlagningen hos oss är kokosolja och talg. Alla tre för att de tål höga temperaturer och därmed behåller de sin grundstruktur utan att skapa farliga ämnen när de upphettas.

Kallpressad olivolja använder vi på sallader mest.

Vi använder rikligt med dessa naturliga fetter i vår matlagning. Mycket för dess näringstäthet men också för att det mättar väl och därmed håller ett bra blodsocker för oss alla hela dagen. Barnen har smör eller ghee på det glutenfria brödet.

TILL MATLAGNING OCH SMAKSÄTTNING

Naturlig mat innebär också att alla processade smaktillsatser, buljonger, färdiga såser och marinader inte har någon plats i vårt kök. Våra smakhöjare är förutom det naturliga fettets förmåga att ta fram smaker, havssalt. Vi använder torkade ekologiska kryddor och Herbamare örtsalt.

Kokosmjölk och kokosgrädde är också en basvara och används till matlagning, efterrätter, smoothies och egen glass.

Äkta vaniljpulver är också en favorit och åker ned i det mesta som serverar till frukost, fika eller snack. Raw kakao använder vi till diverse desserter, fikabak och egen chokladbräck tillsammans med naturlig sötning.

En naturlig del av vår frukost och även i grytor och soppor är benbuljong. Buljong kokad på märgben har visat sig ha en förmåga att reparerar en tarm i dåligt skick(som ofta kan uppstå av inflammerande kost som socker och spannmål). I tarmen huserar vårt immunförsvar enkelt uttryck och att reparera sin tarm medför ett förbättrat immunförsvar och en motståndskraft att utveckla mer allvarliga sjukdomar eller linda redan etablerade sjukdomar. Både vi och barnen tar ett par matskedar varm buljong på morgonen vilket dessutom är väldigt gott.

NATURLIGT SÖTT

Frukt och torkad frukt är vår främsta källa till sötma i mat och desserter. Banan är en utmärkt sötningskälla. Kallslungad raw honung för näringens skull är ett annat alternativ. Ibland även dadelsirap men favoriten är medjooldadlar till efterrätter. De mjuka färska dadlarna du köper i kartong i fruktdisken. Perfekt till all typ av sötning.

BAKA

Bröd är svårt att helt utesluta ur ett barns kost. Bröd har en stark ställning i samhället och serveras till varje måltid både i förskolor och dagis. Våra barn har introducerats till bröd på lik linje som alla andra tyvärr men vi har sedan ett par år fasat ut traditionellt bröd och jag bakar ibland naturligt glutenfritt bröd på spannmålsliknande mjölet. Vi har ett köpeundantag och det är det LCHF-liberala alternativet Finn Crisp. I övrigt så gör vi ibland en plåt med fröknäcke. Det är uppskattat och försvinner i ett huj.

Alternativa mjöler blir oftast nötmjöler såsom mandelmjöl och kokosmjöl men vi har ett par favoritrecept på bröd och då används bovetemjöl, teffmjöl, pofiber som naturligt glutenfria alternativ.

Fiberhusk är en viktig ingrediens när man bakar utan gluten då det får brödet att binda.

FRÖN OCH NÖTTER

Just frön och nötter får åka ned i baket och ibland en näve cashewnötter som komplement till middagen eller mellis. Vi äter annars sparsamt med det då frön och nötter har naturligt ganska mycket omega-6 dvs den inflammationshöjande fettsyran.

Utöver det så blötlägger vi frön och nötter innan vi äter dem för att få bort deras naturliga skydd för att bli uppätna(av djur i naturen). Ämnen som retar tarmslemhinna och dessutom kapslar in den näring som finns i nötter och fröer. Det blir mestadels cashewnötter som behöver kortare blötläggningstid och är en favorit hos barnen. Cashewnötter är dessutom väldigt användbart i efterrätter, som basingrediens i mjölk, grädde eller glass.

TILLSKOTT

Hela familjen tar tillskott av omega-3 och D3-vitamin dagligen året om. Vi tar även dagligen tillskott av flytande probiotika eller pulverform och blandar i det i barnens mat.

DRYCK

Vatten! Vatten! Vatten! Smoothies och färskpressad juicer med både grönsaker och frukt/bär blir det ibland som en näringsboost till de små när de fått i sig lite dåligt av grönsaker.

Den här sajten använder cookies. Genom att fortsätta använda sajten accepterar du därmed sajtens cookie-användning.