Det är kul att få erbjuda en fika så här i sommartid. Jag gillar att ta mig tillbaka till klassiska recept och se vad man kan alternera i ingredienslistan. Nu har man laborerat i ett antal år och man kan ofta hitta ett alternativ till vetemjöl och glutenspannmål. Bakar man själv så slipper man dessutom de farliga vegetabiliska oljorna som finns i köpekakorna. Visst har man lyckats undvika termen transfett i kakorna från industrin men tyvärr så har de hittat andra sätt att raffinera oljorna och idag talar man mer om omestring och kan därmed undkomma att kalla det just transfett. Merparten av våra livsmedel består av raffinerade oljor idag och det är något helt onaturligt för våra kroppar, som i sin tur inte vet vad de ska göra av det och skapar inflammation och skador.
Hur som, här kommer ett något omgjort kakrecept med potatismjöl och riktigt smör. Dessutom nötfritt så det passar för alla!
Mördegskakor
Ingredients
- 150 g rumsvarmt smör
- 1/2 dl - 0,75 dl honung eller annan sötning
- 2 dl potatismjöl
- 1 krm bakpulver
- 1 dl kokosmjöl
- 1 krm vaniljpulver
- För chokladsmak - 1,5 msk kakao
- För hallongrottor - 1 dl tinade hallon
- Ev. en nöt för de som tål
Instructions
Sätt ugnen på 175C
Mixa/vispa smör med sötning
Vispa i ägget
Blanda ihop mjölet, bakpulver och vanilj först (även kakao för chokladsmak) och tillsätt sedan i smörblandningen
Rulla till bollar och tryck ut på en plåt
För hallongrottor så gör en grop med tummen och klicka i lite hallon
Ev. tryck i en nöt av valfri sort såsom mandel, hasselnöt, cashew, gott tillsammans med chokladen!
No Comments